Zajímavé články nejen o zdravé výživě a hubnutí

Home
Zajímavosti nejen ze světa racionální výživy
Zajímavé články nejen o zdravé výživě a hubnutí

Zdravá výživa a stravování jsou oblastí, kde se zajímavá témata jen tak nevyčerpají. A právě proto je zde naše rubrika Zajímavé články nejen o zdravé výživě a hubnutí, kde najdete naše různá doporučení, zajímavosti či upozornění na novinky.

  • Pojďme se na velikonoční svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Navíc naše osvědčené recepty najdete přímo v článku.

    Zobrazit více...
  • Chcete skutečně zhubnout tak, abyste svému tělu prospěli a nebáli se jojo efektu? Abyste mohli jíst normální potraviny? Jde to! A rádi vás naučíme, jak na to.

    Zobrazit více...
  • ?? Možná si nejste jisti, jestli se dají zvládnout svátky v duchu dobrého jídla a zároveň bez obav z přibrání ??

    Zobrazit více...
  • Koncem listopadu jsme byli pozváni na meeting ostravské firmy Maxion Wheels. Vedoucí znojemské pobočky Nutrifit, Mgr. Kamila Jančeková, prezentovala managerům firmy praktickou přednášku zaměřenou na rady z praxe a osvědčené tipy, jak se udržet v kondici pomocí správně zvolené výživy. Součástí přednášky byla i živá beseda se zaměstnanci a možnost absolvovat diagnostické měření tělesného složení na […]

    Zobrazit více...
  • Možná jste jako já ještě nakoupili spoustu krásné letní, čerstvě vonící zeleniny a nechcete čekat, co vám nabídnou v supermarketu za pár měsíců. Tu nevábně vypadající zeleninu, mdlé chuti, jeden kus jako druhý, skoro jako z umělé hmoty, dovezenou i přes půl světa, nebo někde ze skleníků z pod umělých lamp. Takže pokud nemáte ideální podmínky ve sklepě, […]

    Zobrazit více...
  •   Prázdniny dospěly k závěru a pro mnohé rodiče nastává období příprav svých ratolestí na každodenní školní docházku. Zároveň se také otevírají možnosti nejrůznějších víkendových výletů, neboť právě září a říjen jsou měsíce pro tyto aktivity velmi příznivé. A tak se nabízí otázka – Jak efektivně a zdravě připravit svačinu, která zasytí a dodá vše potřebné i […]

    Zobrazit více...
  • Častý stesk rodičů: “Nemůžu do něj/ní dostat žádnou zeleninu!” Možná patříte mezi zoufalé rodiče, kteří se s dětmi přou o každý kousek zeleniny a nevíte si rady. Jenže, co s tím?? O významu zeleniny nemá cenu polemizovat. Jednak je zdrojem nenahraditelných vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a dalších tělu prospěšných látek, jako bioflavonoidy… Nemenší význam má […]

    Zobrazit více...
  • “Stévie? Neznám…” To je reakce, se kterou je možné se v dnešní době stále ještě často setkat, když se mluví o stévii, přesněji o rostlině Stevia rebaudiana Bertoni, známé jako stévie sladká či medové lístky. Tak tedy malé seznámení s tímto “utajovaným zázrakem” Stévie je tropická rostlina původem pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Díky […]

    Zobrazit více...
  • Chřipková epidemie je v plném proudu, kolem všichni kýchají a Vy se ze všech sil držíte? Nebo jste chřipku právě překonali a přemýšlíte, jak se co nejdříve dostat zpět do formy? I na imunitě a rekonvalescenci má významný podíl správně složená pestrá strava, stejně jako v boji proti únavě a vyčerpání. Obzvláště, v pro organismus náročném období chřipek […]

    Zobrazit více...
  • Palmojádrový tuk a palmový olej se získávají z palmy olejné. Z oranžově zbarvené dužniny plodů se lisuje palmový olej.  Ořech, který je uvnitř plodu, obsahuje jádro, ze kterého se po usušení lisuje a extrahuje palmojádrový tuk. Za posledních 30 let se produkce palmového oleje zvýšila asi 10x. Tento vzrůst kopíruje i jeho využití v potravinářském průmyslu. […]

    Zobrazit více...
  • Domníváte se, že za vzrůstající nemocností a úmrtností na kardiovaskulární nemoci stojí nadměrná konzumace tuků? Do jisté míry ano, ale není to tak jednoduché a jednoznačné, protože ovlivňujících faktorů je mnoho. Nicméně tuky k životu nezbytně potřebujeme a mnohé mohou dokonce zdraví podpořit. V povědomí lidí většinou lpí, že zdravější tuky jsou ty rostlinné a nezdravé ty […]

    Zobrazit více...
  • Kdo z dětí i dospělých by neměl rád zmrzlinu? Asi málokdo. Jak si ale v široké nabídce trhu chytře vybrat? Pojďte je s námi prozkoumat z výživového hlediska. Zmrzliny jsou k dostání v podobě nebalené (kopečkové, točené) a balené. Které jsou vhodnější a které naopak méně a proč? Odpověď najdete v našem článku. Zmrzliny můžeme v podstatě rozdělit do třech základních kategorií. 1. […]

    Zobrazit více...
  • O důležitosti dodržování pitného režimu v letních dnech slyšíme ze všech stran. Jaké jsou ale vhodné tekutiny a kolik bychom měli denně vypít? Základem pitného režimu by měly být tekutiny neenergetické, bez umělých sladidel, dochucovadel a bublinek – ideálně tedy čistá voda, ať už z vodovodního řádu nebo i balená, ač ta je mnohonásobně dražší […]

    Zobrazit více...
  • Fruktóza, pro mnohé možná pojem cizí, i když je součástí naší každodenní stravy. Zkusíme Vám ve stručnosti představit základní fakta, které by měl každý znát. Co to tedy je?  Fruktóza je jednoduchý cukr (monosacharid), který je v povědomí veřejnosti známý spíše jako ovocný cukr.  Přirozeně se totiž vyskytuje v ovoci, medu a některé zelenině. V této formě byl […]

    Zobrazit více...
  • Léto klepe na dveře, počasí je stále teplejší a sluníčko zapadá čím dál později. Opět nastává příležitost víkendových posezení s přáteli, která jsou – zvlášť v naší dnešní době – spojena s tak oblíbeným grilováním. I když tento způsob přípravy potravy nepatří zrovna mezi ty nejvhodnější typy úpravy jídla, lze ho za určitých podmínek a […]

    Zobrazit více...
  • Na jaře přichází oblíbené a výživovými poradci skloňované téma „jarní detoxikace“. Příroda se začíná probouzet a s tím, jak vzrůstá její síla, člověk touží nabrat nové síly a energie s ní. Po zimě je ale vyčerpaný a oslabený, především proto, že mu chybí některé vitaminy (hlavně vitamin C a D), často v důsledku snížené konzumace ovoce a zeleniny v zimních […]

    Zobrazit více...
  • Brusinky (vaccinium macrocarpon) rostou na velmi nízkém polokeříku, který dorůstá výšky 10 až 20 cm. Je značně větvitý a neustále zelený (to je jeden z rozdílů proti opadavé borůvce, které je velmi podobná). Brusinka kvete v červnu a červenci. Brusinky jsou jedno z mála ovoce, které přirozeně pochází ze Severní Ameriky. Dostaly jméno po Holandských a […]

    Zobrazit více...
  • Aby nebyla silvestrovská oslava příliš velkou zátěží, zkuste během dne jíst malinko střídměji – uberte si zhruba třetinu z obvyklého množství každého pokrmu. Váš celkový denní příjem pak nebude o tolik zvýšený a uděláte si tak malou „rezervu“ na večer. Na oslavu si však připravte i dostatek méně kalorického občerstvení, jako je zelenina a ovoce. Připravit […]

    Zobrazit více...
  • Venku se ochladilo, dříve se stmívá, v obchodech zní koledy … blíží se čas Vánoc. Ten je spojený odpradávna i s mlsáním. Po období půstu nastává čas radosti a hojnosti. V dnešních dobách půst z duchovních důvodů už téměř nikdo nedodržuje, ale hodujeme všichni. Jak si svátky užít bez následků v podobě zažívacích potíží nebo kil navíc? Začneme v obchodě a […]

    Zobrazit více...
  • Řada rodičů vůbec netuší, že za častými zdravotními problémy jejich dětí může být špatná výživa a že je možné zdravou stravou nemocem dokonce předcházet. Dětská strava obsahující z velké části sladká jídla, bonbóny, cukrovinky a sladké nápoje, nejen že zvyšuje kazivost zubů, ale je také příčinou obezity a snížené odolnosti vůči infekcím. To jak zdravé […]

    Zobrazit více...
  • Spousta lidí se potácí v kruhu neustálého hubnutí s nevalným výsledkem. Nedaří se jim zkrátka zhubnout natrvalo, tak aby se zároveň cítili dobře, nehladověli a posílili své zdraví. Někde dělají chybu. Zkusíme Vás nastínit, kde může být “zakopaný pes”. Ovšem pamatuje, co platí u jednoho, neplatí u druhého […]

    Zobrazit více...
  • Možná jste na konci srpna zaregistrovali v novinách titulky o tom, že ten, kdo má 5 kg nadváhy, je šťastnější. S tímto názorem se dá souhlasit za určitých podmínek. A to v případě, kdy porovnáváme skupinu osob s mírnou nadváhou s osobami, které se snaží […]

    Zobrazit více...
  • K této úvaze nás inspiroval název známého pořadu o hubnutí. Pokusme se odpovědět na úvodní otázku v trochu širších souvislostech. Výživa je základní potřebou člověka a každého z nás výrazným způsobem ovlivňuje. Nevhodná výživa se projevuje také navenek, a to např. špatnou kvalitou […]

    Zobrazit více...
  • V posledních době se zvyšuje zájem lidí o prevenci a podporu zdraví úpravou životního stylu. Problém je ale v záplavě různých „zaručených“ rad a tipů, jak nejrychleji zhubnout, zahrnující všelijaké diety, tablety, koktejly…A proto, dostat se ke kvalitním a pravdivým informacím, může být těžší, než se zdá. […]

    Zobrazit více...
  • Volně prodejné léky a doplňky stravy na hubnutí – na trhu jich existuje celá řada. Některé omezují chuť k jídlu, jiné obsahují kofein, který stimuluje organismus, jiné větší množství vlákniny, která má navodit pocit zasycení nebo snižují vstřebání tuku ze stravy. […]

    Zobrazit více...
  • Koktejly na hubnutí – obvykle se vyrábějí v podobě prášku s různými příchutěmi, které se míchají s vodou. Jejich základem je nejčastěji syrovátková nebo rostlinná (sójová) bílkovina a vláknina, která omezuje chuť k jídlu. […]

    Zobrazit více...
  • Krabičková dieta je založena na konzumaci objednané diety, kterou vám přivezenou až domů, rozdělenou na jednotlivé chody a připravenou do krabiček. V České republice je velké množství firem, které se rozvozem krabičkové diety zabývá […]

    Zobrazit více...
  • Výživové poradenství je založeno na individuálním přístupu ke každému klientovi. Nejprve klient projde důkladným vstupním vyšetřením. Při něm jsou zjišťovány stravovací návyky klienta, denní a víkendový režim […]

    Zobrazit více...
  • Jídelníček je výhodou v případě, kdy si nechcete moc lámat hlavu s tím, co kdy a v jakém množství máte jíst. Toto za Vás vyřeší detailní rozpis jídelníčku. Pokud si necháte sestavitjídelníček od odborníka přesně pro Vás, můžete […]

    Zobrazit více...
  • Bodystat má velmi významnou úlohu při správném hubnutí. Díky němu dokážeme vysledovat jestli je redukce tukové tkáně opravdu efektivní. Výsledek měření je odrazem, zda je daný stravovací režim, ať kurz či jídelníček […]

    Zobrazit více...
  • Při první návštěvě je třeba získat co nejvíce informací o Vás: o Vašich stravovacích zvyklostech, zdravotním stavu, fyzické aktivitě a celkově o Vašem životním stylu (zaměstnání, časové vytížení, stres, kouření apod.). Také absolvujete vstupní […]

    Zobrazit více...
  • To je otázka na kterou si musí každý zodpovědět sám. Některým lidem z estetického hlediska nemusí vadit, že jsou oplácáni tukem a nevidí tudíž důvod, proč by se měli „sužovat” […]

    Zobrazit více...
  • Jaké jsou důsledky a komplikace nadváhy? Některé můžeme pozorovat ihned, ale většina z nich se projeví až za několik let. Obezita nebolí a proto nás nenutí s ní ihned při prvních příznacích bojovat […]

    Zobrazit více...
  • Ne vždy za svoji hmotnost mohou lidé naprosto sami svým přičiněním. Určitý podíl mají i genetické dispozice. Naše genetická výbava může ovlivňovat energetický výdej, tedy jak „spalujeme“, může určovat naše chuťové preference […]

    Zobrazit více...
  • Jak se od sebe nadváha a obezita liší, jaká je mezi nimi hranice? Co je jejich příčinou? Jaké nám přinášejí komplikace v životě? Jak jim účinně předcházet? Na tyto otázky se pokusíme najít odpověď v tomto trojdílném článku […]

    Zobrazit více...

NIC VÁM NEUNIKNE

Dopřejte si novinky, tipy, recepty a další zajímavé informace z naší kuchyně. Doručíme vám je přímo do vaší emailové schránky. Stačí zadat váš email.

Nemějte obavy, nezahltíme vás. Informační emaily zasíláme průměrně 1x měsíčně a váš email je u nás v naprostém bezpečí.

Top