Zajímavé články nejen o zdravé výživě a hubnutí

Home
Zajímavosti nejen ze světa racionální výživy
Zajímavé články nejen o zdravé výživě a hubnutí

Zdravá výživa a stravování jsou oblastí, kde se zajímavá témata jen tak nevyčerpají. A právě proto je zde naše rubrika Zajímavé články nejen o zdravé výživě a hubnutí, kde najdete naše různá doporučení, zajímavosti či upozornění na novinky.

  • Předsevzetí – malými krůčky k velkým změnám

    Konec roku je spojen s bilancováním. Nezřídka kdy si uvědomíme, že ne všechno se nám v uplynulém roce podařilo, tak jak bychom chtěli. Nyní přichází nový rok, nový začátek. Ideální doba na změnu. Ideální doba dát si předsevzetí, třeba už roky to stejné, že v novém roce něco změním – začnu žít zdravě, pravidelně cvičit a […]
    Číst více
  • Zdravé večeře pro školáky

    Kdy nejlépe večeřet? Jaká je vlastně optimální porce? Čeho se vyvarovat? A co když děti večeřet nechtějí? Někdy to může být oříšek! My vám poradíme a zodpovíme nejčastější otázky.
    Číst více
  • Hody, hody, doprovody…

    Pojďme se na velikonoční svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Navíc naše osvědčené recepty najdete přímo v článku.
    Číst více
  • Proč jsou rychlé a “zaručené” diety zrádné?  

    Chcete skutečně zhubnout tak, abyste svému tělu prospěli a nebáli se jojo efektu? Abyste mohli jíst normální potraviny? Jde to! A rádi vás naučíme, jak na to.
    Číst více
  • Vánoční menu bez výčitek? Ano!

    ?? Možná si nejste jisti, jestli se dají zvládnout svátky v duchu dobrého jídla a zároveň bez obav z přibrání ??
    Číst více
  • Školení zaměstnanců

    Koncem listopadu jsme byli pozváni na meeting ostravské firmy Maxion Wheels. Vedoucí znojemské pobočky Nutrifit, Mgr. Kamila Jančeková, prezentovala managerům firmy praktickou přednášku zaměřenou na rady z praxe a osvědčené tipy, jak se udržet v kondici pomocí správně zvolené výživy. Součástí přednášky byla i živá beseda se zaměstnanci a možnost absolvovat diagnostické měření tělesného složení na […]
    Číst více
  • Zpracování zeleniny na zimní časy

    Možná jste jako já ještě nakoupili spoustu krásné letní, čerstvě vonící zeleniny a nechcete čekat, co vám nabídnou v supermarketu za pár měsíců. Tu nevábně vypadající zeleninu, mdlé chuti, jeden kus jako druhý, skoro jako z umělé hmoty, dovezenou i přes půl světa, nebo někde ze skleníků z pod umělých lamp. Takže pokud nemáte ideální podmínky ve sklepě, […]
    Číst více
  • Sendvič = zdravá svačina nejen pro školáky

      Prázdniny dospěly k závěru a pro mnohé rodiče nastává období příprav svých ratolestí na každodenní školní docházku. Zároveň se také otevírají možnosti nejrůznějších víkendových výletů, neboť právě září a říjen jsou měsíce pro tyto aktivity velmi příznivé. A tak se nabízí otázka – Jak efektivně a zdravě připravit svačinu, která zasytí a dodá vše potřebné i […]
    Číst více
  • Moje dítě nechce jíst zeleninu. Co s tím?!

    Častý stesk rodičů: “Nemůžu do něj/ní dostat žádnou zeleninu!” Možná patříte mezi zoufalé rodiče, kteří se s dětmi přou o každý kousek zeleniny a nevíte si rady. Jenže, co s tím?? O významu zeleniny nemá cenu polemizovat. Jednak je zdrojem nenahraditelných vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a dalších tělu prospěšných látek, jako bioflavonoidy… Nemenší význam má […]
    Číst více
  • Stévie – tajemství medového lístku

    “Stévie? Neznám…” To je reakce, se kterou je možné se v dnešní době stále ještě často setkat, když se mluví o stévii, přesněji o rostlině Stevia rebaudiana Bertoni, známé jako stévie sladká či medové lístky. Tak tedy malé seznámení s tímto “utajovaným zázrakem” Stévie je tropická rostlina původem pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Díky […]
    Číst více
  • Jak efektivně bojovat s chřipkou nebo jarní únavou?

    Chřipková epidemie je v plném proudu, kolem všichni kýchají a Vy se ze všech sil držíte? Nebo jste chřipku právě překonali a přemýšlíte, jak se co nejdříve dostat zpět do formy? I na imunitě a rekonvalescenci má významný podíl správně složená pestrá strava, stejně jako v boji proti únavě a vyčerpání. Obzvláště, v pro organismus náročném období chřipek […]
    Číst více
  • Tukové bomby posledních let: palmový tuk – část 2/2

    Palmojádrový tuk a palmový olej se získávají z palmy olejné. Z oranžově zbarvené dužniny plodů se lisuje palmový olej.  Ořech, který je uvnitř plodu, obsahuje jádro, ze kterého se po usušení lisuje a extrahuje palmojádrový tuk. Za posledních 30 let se produkce palmového oleje zvýšila asi 10x. Tento vzrůst kopíruje i jeho využití v potravinářském průmyslu. […]
    Číst více
  • Tukové bomby posledních let: kokosový tuk – část 1/2

    Domníváte se, že za vzrůstající nemocností a úmrtností na kardiovaskulární nemoci stojí nadměrná konzumace tuků? Do jisté míry ano, ale není to tak jednoduché a jednoznačné, protože ovlivňujících faktorů je mnoho. Nicméně tuky k životu nezbytně potřebujeme a mnohé mohou dokonce zdraví podpořit. V povědomí lidí většinou lpí, že zdravější tuky jsou ty rostlinné a nezdravé ty […]
    Číst více
  • Studené dobroty – aneb čím se nejlépe osvěžit

    Kdo z dětí i dospělých by neměl rád zmrzlinu? Asi málokdo. Jak si ale v široké nabídce trhu chytře vybrat? Pojďte je s námi prozkoumat z výživového hlediska. Zmrzliny jsou k dostání v podobě nebalené (kopečkové, točené) a balené. Které jsou vhodnější a které naopak méně a proč? Odpověď najdete v našem článku. Zmrzliny můžeme v podstatě rozdělit do třech základních kategorií. 1. […]
    Číst více
  • Pitný režim nejen u vody

    O důležitosti dodržování pitného režimu v letních dnech slyšíme ze všech stran. Jaké jsou ale vhodné tekutiny a kolik bychom měli denně vypít? Základem pitného režimu by měly být tekutiny neenergetické, bez umělých sladidel, dochucovadel a bublinek – ideálně tedy čistá voda, ať už z vodovodního řádu nebo i balená, ač ta je mnohonásobně dražší […]
    Číst více
  • Fruktóza – nový nepřítel?

    Fruktóza, pro mnohé možná pojem cizí, i když je součástí naší každodenní stravy. Zkusíme Vám ve stručnosti představit základní fakta, které by měl každý znát. Co to tedy je?  Fruktóza je jednoduchý cukr (monosacharid), který je v povědomí veřejnosti známý spíše jako ovocný cukr.  Přirozeně se totiž vyskytuje v ovoci, medu a některé zelenině. V této formě byl […]
    Číst více
  • Grilovat zdravěji? Jde to!

    Léto klepe na dveře, počasí je stále teplejší a sluníčko zapadá čím dál později. Opět nastává příležitost víkendových posezení s přáteli, která jsou – zvlášť v naší dnešní době – spojena s tak oblíbeným grilováním. I když tento způsob přípravy potravy nepatří zrovna mezi ty nejvhodnější typy úpravy jídla, lze ho za určitých podmínek a […]
    Číst více
  • Jarní detoxikace aneb: jak si prospět a neublížit si

    Na jaře přichází oblíbené a výživovými poradci skloňované téma „jarní detoxikace“. Příroda se začíná probouzet a s tím, jak vzrůstá její síla, člověk touží nabrat nové síly a energie s ní. Po zimě je ale vyčerpaný a oslabený, především proto, že mu chybí některé vitaminy (hlavně vitamin C a D), často v důsledku snížené konzumace ovoce a zeleniny v zimních […]
    Číst více
  • Skákající bobule aneb něco málo o brusinkách

    Brusinky (vaccinium macrocarpon) rostou na velmi nízkém polokeříku, který dorůstá výšky 10 až 20 cm. Je značně větvitý a neustále zelený (to je jeden z rozdílů proti opadavé borůvce, které je velmi podobná). Brusinka kvete v červnu a červenci. Brusinky jsou jedno z mála ovoce, které přirozeně pochází ze Severní Ameriky. Dostaly jméno po Holandských a […]
    Číst více
  • Silvestrovská oslava bez výčitek

    Aby nebyla silvestrovská oslava příliš velkou zátěží, zkuste během dne jíst malinko střídměji – uberte si zhruba třetinu z obvyklého množství každého pokrmu. Váš celkový denní příjem pak nebude o tolik zvýšený a uděláte si tak malou „rezervu“ na večer. Na oslavu si však připravte i dostatek méně kalorického občerstvení, jako je zelenina a ovoce. Připravit […]
    Číst více
  • Jak o Vánocích nepřibrat?

    Venku se ochladilo, dříve se stmívá, v obchodech zní koledy … blíží se čas Vánoc. Ten je spojený odpradávna i s mlsáním. Po období půstu nastává čas radosti a hojnosti. V dnešních dobách půst z duchovních důvodů už téměř nikdo nedodržuje, ale hodujeme všichni. Jak si svátky užít bez následků v podobě zažívacích potíží nebo kil navíc? Začneme v obchodě a […]
    Číst více
  • „TAJEMSTVÍ“ ZDRAVÉHO DÍTĚTE

    zdravé jídlo
    Řada rodičů vůbec netuší, že za častými zdravotními problémy jejich dětí může být špatná výživa a že je možné zdravou stravou nemocem dokonce předcházet. Dětská strava obsahující z velké části sladká jídla, bonbóny, cukrovinky a sladké nápoje, nejen že zvyšuje kazivost zubů, ale je také příčinou obezity a snížené odolnosti vůči infekcím. To jak zdravé […]
    Číst více
  • Hubnout nebo jednou provždy zhubnout?!

    jak zhubnout
    Spousta lidí se potácí v kruhu neustálého hubnutí s nevalným výsledkem. Nedaří se jim zkrátka zhubnout natrvalo, tak aby se zároveň cítili dobře, nehladověli a posílili své zdraví. Někde dělají chybu. Zkusíme Vás nastínit, kde může být “zakopaný pes”. Ovšem pamatuje, co platí u jednoho, neplatí u druhého […]
    Číst více
  • Váha vám nesdělí zdaleka vše

    Možná jste na konci srpna zaregistrovali v novinách titulky o tom, že ten, kdo má 5 kg nadváhy, je šťastnější. S tímto názorem se dá souhlasit za určitých podmínek. A to v případě, kdy porovnáváme skupinu osob s mírnou nadváhou s osobami, které se snaží […]
    Číst více
  • Jste to, co jíte?

    K této úvaze nás inspiroval název známého pořadu o hubnutí. Pokusme se odpovědět na úvodní otázku v trochu širších souvislostech. Výživa je základní potřebou člověka a každého z nás výrazným způsobem ovlivňuje. Nevhodná výživa se projevuje také navenek, a to např. špatnou kvalitou […]
    Číst více
  • Metody hubnutí: srovnání

    V posledních době se zvyšuje zájem lidí o prevenci a podporu zdraví úpravou životního stylu. Problém je ale v záplavě různých „zaručených“ rad a tipů, jak nejrychleji zhubnout, zahrnující všelijaké diety, tablety, koktejly…A proto, dostat se ke kvalitním a pravdivým informacím, může být těžší, než se zdá. […]
    Číst více
  • Hubnutí s doplňky stravy

    Volně prodejné léky a doplňky stravy na hubnutí – na trhu jich existuje celá řada. Některé omezují chuť k jídlu, jiné obsahují kofein, který stimuluje organismus, jiné větší množství vlákniny, která má navodit pocit zasycení nebo snižují vstřebání tuku ze stravy. […]
    Číst více
  • Hubnutí s koktejly

    Koktejly na hubnutí – obvykle se vyrábějí v podobě prášku s různými příchutěmi, které se míchají s vodou. Jejich základem je nejčastěji syrovátková nebo rostlinná (sójová) bílkovina a vláknina, která omezuje chuť k jídlu. […]
    Číst více
  • Hubnutí s „krabičkami“

    Krabičková dieta je založena na konzumaci objednané diety, kterou vám přivezenou až domů, rozdělenou na jednotlivé chody a připravenou do krabiček. V České republice je velké množství firem, které se rozvozem krabičkové diety zabývá […]
    Číst více
  • Hubnutí s odborníkem

    Výživové poradenství je založeno na individuálním přístupu ke každému klientovi. Nejprve klient projde důkladným vstupním vyšetřením. Při něm jsou zjišťovány stravovací návyky klienta, denní a víkendový režim […]
    Číst více
  • Je lepší volbou jídelníček nebo program?

    Jídelníček je výhodou v případě, kdy si nechcete moc lámat hlavu s tím, co kdy a v jakém množství máte jíst. Toto za Vás vyřeší detailní rozpis jídelníčku. Pokud si necháte sestavitjídelníček od odborníka přesně pro Vás, můžete […]
    Číst více
  • Bodystat – pomocník nejen při hubnutí

    Bodystat má velmi významnou úlohu při správném hubnutí. Díky němu dokážeme vysledovat jestli je redukce tukové tkáně opravdu efektivní. Výsledek měření je odrazem, zda je daný stravovací režim, ať kurz či jídelníček […]
    Číst více
  • Jak to u nás probíhá? Co Vás čeká?

    Při první návštěvě je třeba získat co nejvíce informací o Vás: o Vašich stravovacích zvyklostech, zdravotním stavu, fyzické aktivitě a celkově o Vašem životním stylu (zaměstnání, časové vytížení, stres, kouření apod.). Také absolvujete vstupní […]
    Číst více
  • 4/4 Nadváha a obezita / nejen estetický problém – Proč hubnout?

    To je otázka na kterou si musí každý zodpovědět sám. Některým lidem z estetického hlediska nemusí vadit, že jsou oplácáni tukem a nevidí tudíž důvod, proč by se měli „sužovat” […]
    Číst více
  • 3/4 NADVÁHA A OBEZITA / NEJEN ESTETICKÝ PROBLÉM – Komplikace a léčba

    Jaké jsou důsledky a komplikace nadváhy? Některé můžeme pozorovat ihned, ale většina z nich se projeví až za několik let. Obezita nebolí a proto nás nenutí s ní ihned při prvních příznacích bojovat […]
    Číst více
  • 2/4 NADVÁHA A OBEZITA / NEJEN ESTETICKÝ PROBLÉM – Rizikové faktory

    Ne vždy za svoji hmotnost mohou lidé naprosto sami svým přičiněním. Určitý podíl mají i genetické dispozice. Naše genetická výbava může ovlivňovat energetický výdej, tedy jak „spalujeme“, může určovat naše chuťové preference […]
    Číst více
  • 1/4 NADVÁHA A OBEZITA / NEJEN ESTETICKÝ PROBLÉM – Klasifikace

    Jak se od sebe nadváha a obezita liší, jaká je mezi nimi hranice? Co je jejich příčinou? Jaké nám přinášejí komplikace v životě? Jak jim účinně předcházet? Na tyto otázky se pokusíme najít odpověď v tomto trojdílném článku […]
    Číst více

NIC VÁM NEUNIKNE

Dopřejte si novinky, tipy, recepty a další zajímavé informace z naší kuchyně. Doručíme vám je přímo do vaší emailové schránky. Stačí zadat váš email.

Nemějte obavy, nezahltíme vás. Informační emaily zasíláme průměrně 1x měsíčně a váš email je u nás v naprostém bezpečí.

Top