Jak efektivně bojovat s chřipkou nebo jarní únavou?

Home
Články
Jak efektivně bojovat s chřipkou nebo jarní únavou?

Jak efektivně bojovat s chřipkou nebo jarní únavou?

detoxikace nutrifitChřipková epidemie je v plném proudu, kolem všichni kýchají a Vy se ze všech sil držíte? Nebo jste chřipku právě překonali a přemýšlíte, jak se co nejdříve dostat zpět do formy? I na imunitě a rekonvalescenci má významný podíl správně složená pestrá strava, stejně jako v boji proti únavě a vyčerpání.

Obzvláště, v pro organismus náročném období chřipek a viróz, je zvýšená potřeba vitaminů.  Až na několik výjimek je lidské tělo nedokáže syntetizovat, proto nutné zajistit jejich příjem stravou.

chripka nachlazení nutrifitKlíčovou roli představuje známý vitamin C, který je významným antioxidantem. Posiluje organismus proti únavě a vyčerpání, podílí se na ochraně buněk, tvorbě tkání a hojení ran. V případě, že člověk už onemocněl, pomáhá jeho vyšší příjem k rychlejšímu uzdravení. Nedostatek vitaminu C z běžné stavy se tudíž projeví zvýšenou únavou a náchylností k infekcím. Pozorovat můžeme bolesti kloubů a svalů, může se objevit i krvácení dásní nebo nosu. Největší množství vitaminu C obsahují šípky, acerola, černý rybíz, goji, rakytník, aronie, kiwi, křen, dále paprika, brokolice, kysané zelí, brambory… Vitamin C je však citlivý na vysoké teploty, a louhování, nejlepší je tedy konzumovat vybrané potraviny čerstvé, brambory vařit ve slupce (vkládáme vždy až do vařící vody!) či v páře.

chripka nachlazení nutrifitDalším ochranným vitaminem je retinol, tedy vitamin A a jeho provitaminy – karotenoidy (př. lutein, lykopen, zeaxantin). U dětí je zodpovědný za správný růst a vývoj celého organismu, u všech pak pomáhá posilovat obranyschopnost a odolnost sliznic (v chladném období i tedy vůči bronchitidám, zánětům dutin apod.).  Mezi zdroje vit.A patří vnitřnosti (hlavně játra), žloutek, ryby a mléčné výrobky. Z karotenoidů si tělo vit. A tvoří samo dle potřeby, avšak pro zajištění potřebného příjmu retinolu je potřeba v případě β-karotenu 6krát větší množství, v případě ostatních karotenoidů ještě více. Výhodou je, že karotenoidy se nelze předávkovat, tělo použije jen potřebné množství a zbytek vyloučí. Karotenoidy jsou obsažené v barevné zelenině a ovoci (např. v mrkvi, rajčatech, paprikách, špenátu, kopru , v zelených natích petržele a celeru, v mladém ječmeni, meruňkách, švestkách, goji).

chripka nachlazení nutrifitVitamin E je dalším nezbytným antioxidantem, který pomáhá v boji proti infekcím. Je to souhrnný název pro skupinu látek, které se nazývají tokoferoly. Ty zvyšují detoxikační schopnosti jater, jsou významné v prevenci aterosklerózy a rakoviny. Vitamin E najdeme v rostlinných olejích a tucích, ořeších, semenech, pšeničných klíčcích, luštěninách a v celozrnných potravinách.

Vitamin B5 (kyselina pantotenová) také posiluje imunitu, snižuje pocit únavy a vyčerpání, pozitivně ovlivňuje kůži, vlasy a nehty. Je tedy potřeba i pro boj s jarní únavou. Dobré zdroje jsou játra, mléčné výrobky, kvasnice, maso, obiloviny a luštěniny.

Minerální látky a stopové prvky potřebujeme spíše v menším množství, ale jsou také nezbytně nutné.  V pestré stravě by neměly chybět. Imunitu podporuje nejvíce selen, zinek, železo, měď, mangan.

nutrifit zdrava snidaneKromě dostatku mikronutrientů nesmíme však zapomínat na jeden důležitý orgán, který má velký vliv na naši imunitu a to je naše střevo. Na střevní sliznici se nachází velká část buněk imunitního systému. Probiotické bakterie se snaží o to, aby ve střevě přežívaly jen žádoucí mikroorganismy. Probiotické bakterie bychom měli denně doplňovat ze „živých“, tedy zakysaných mléčných výrobků… případně po antibiotické léčbě formou doplňků stravy, kde jsou tyto hodné bakterie zastoupeny ještě hojněji. A aby i probiotické organismy měli vše potřebné musíme jim dodat tzv. prebiotika, jinak řečeno „živiny“ pro naši „hodnou“ střevní  mikroflóru. Hlavní zdroj prebiotik je vláknina, zejména inulin (najdeme jej hojně například v čekance, topinamburu, chřestu, cibuli a česneku-jehož významnou složkou je také alicin, jež má široké antimikrobiální účinky). Pro významný obsah betaglukanů je pak favoritem hlíva ústřičná, která zvyšuje odolnost proti infekcím virovým, bakteriálním i plísňovým, pomáhá také při léčení ekzémů.

nutrifit Pečený losos na bramborách ve slupce 1Dalšími protizánětlivými pomocníky jsou vhodné tuky – především polynenasycené omega 3 mastné kyseliny, které mj. tlumí alergické reakce, působí protisrážlivě a podporují mozkovou činnost. Nejlepšími zdroji jsou tučné mořské ryby, avokádo, všechny ořechy a semínka a oleje z nich (př. lněný, konopný olej).

Nelze opomenout ani nepostradatelný vliv bílkovin, kterých pokud máme ve stravě nedostatek mají za následek poruchu imunitních dějů vč. hojení a regenerace, poruchy v oblasti struktury a novotvorby buněk, narušení transportních a hormonálních funkcí organismu, změny v enzymatické aktivitě. Kvalitní zdroje bílkovin jsou například mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, luštěniny, ořechy aj. Hodně pozornosti je věnována chia semínkům, které lze přidat do jogurtu, smoothie, do pečiva, salátů…krom bílkovin obsahují i hodně omega 3 MK a vlákniny.

cockova polevka zdrava nutrifitMalým zázrakem jsou i klíčky.  Naklíčená semena jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek, enzymů, stopových prvků a rostlinných bílkovin. Na klíčení můžeme používat fazolky mungo, čočku, hrách, cizrnu, ředkvičky, oves, len, dýni, sezam, slunečnici, pohanku … možností je mnoho. Vybíráme vždy zdravá a chemicky neošetřená semena. Propláchneme je důkladně studenou vodou a pak zalijeme až jsou zcela ponořena taktéž studenou vodou, přikryjeme látkou a necháme přes noc na teplém místě bobtnat. Další dny semínka proplachujeme 2x denně studenou vodou a necháme pak  vždy odpočívat ve tmě a v teple. Postup opakujeme, dokud nezačnou klíčit. Poté je ještě před konzumací dáme na několik hodin na světlo, aby se „nabily energií“. Pak jsou již připraveny ozdobit salát, brambory, rýži, nebo celé hlavní jídlo. Naklíčené vydrží v lednici 2-3 dny.

Ze zahrádky (v nasušené či zmrazené podobě) pak můžeme sáhnout po všemocných bylinách jako například echinacea (třapatka nachová), lichořeřišnice, kopřiva, lapacho a nebo koupit vilcacoru, ženšen, aloe vera, grepové kapky, případně nakouknout do spíže, zda najdete usušenou lípu, bezinky či pampeliškový sirup. Záleží, jak dobře jste se na zimu nachystali, ale co není doma určitě seženete ve zdravé výživě či na internetu.

Recepty na posílení imunity najdete zde.

Pevné zdraví všem přeje Nutrifit.

Stévie - tajemství medového lístku
Tukové bomby posledních let: palmový tuk - část 2/2

NIC VÁM NEUNIKNE

Dopřejte si novinky, tipy, recepty a další zajímavé informace z naší kuchyně. Doručíme vám je přímo do vaší emailové schránky. Stačí zadat váš email.

Nemějte obavy, nezahltíme vás. Informační emaily zasíláme průměrně 1x měsíčně a váš email je u nás v naprostém bezpečí.

Rubriky

Top