Hody, hody, doprovody…

Home
Články
Hody, hody, doprovody…

Hody, hody, doprovody…

… dejte vejce malovaný… a dál to znáte určitě sami. Velikonoce – pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. velikonoce nutrifitIdeální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

  • Škaredá (černá) středa – podle lidové tradice by se lidé neměli v tento den mračit, jinak se pak budou mračit každou středu až do dalších Velikonoc :-). Často se také uklízí (dříve se vymetaly komíny). Takže úsměv na tváři a pohyb při jarním úklidu jsou vhodné právě pro tento den.velikonoce nutrifit
  • Zelený čtvrtek – den, kdy se jí hlavně zelená zelenina: špenát, zelí, brokolice, saláty, hrách, aby byl člověk zdravý celý rok. Při posledním zazvonění zvonů, které pak utichnou až do soboty, tzv. odletí do Říma a nahradí je řehtačky, se má zacinkat penězi, aby Vám nechyběly celý rok. Pokud chcete zkusit jíst podle tradice: na snídani si připravte třeba zeleninovo-ovocné smoothie s chia semínky, na oběd hustou hrachovou polévku s krutony a špenát, na večeři pak například zapečenou brokolici s mozarelou, nebo salát z rukoly, polníčku, ledového salátu a hrušky. Na pití přes den si můžete dopřát mladý ječmen. Denní porce vlákniny, vitaminů a chlorofylu bude rozhodně splněna :-)
  • Velký pátek – vyjadřuje smutek, pokání a půst věřících pro památku ukřižování a smrti Ježíše Krista. Traduje se, že „Na Velký pátek nepohneš zemí, nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevypereš a nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar.“ Dá se tedy považovat za den, kdy je vhodné odpočívat a starosti běžných dní (vaření, pečení, úklid, opravy) stihnout do tohoto dne nebo odsunout na později.  Půst není tak přísný, jak se na první pohled může zdát : znamená nejíst maso a moci se dosyta najíst pouze jednou za den, což lze také snadno splnit.
  • Bílá sobota – znamená především konec postního období, traduje se pečení velikonočních beránků a mazanců. Kluci pletou pomlázky a děvčata zdobí vajíčka.
  • Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) –  v křesťanské tradici je největší slavností církevního roku, při níž se slaví Kristovo vzkříšení a vítězství nad smrtí. Po vzkříšení se opět rozezní zvony, které se vrátily z Říma. Světí se určité pokrmy: pečený beránek, skopové maso, velikonoční baba, mazance, vejce, chléb, víno… Neděle byla dnem, který se prožíval v rodinném kruhu, bez přátel a známých. Na oběd se podávalo nadívané skopové maso, což může být příjemným zpestřením jídelníčku, jelikož se v dnešní době už často nevidí.velikonoce nutrifit
  • Velikonoční pondělí – od brzkého rána chodí chlapci s pomlázkou z vrbového proutí za děvčaty, které vyšlehají, aby byly zdravé po celý rok a tzv. neuschly. Pomlázka proto musí být upletená z mladých proutků. Od děvčat za to dostanou malovaná vajíčka nebo i jinou koledu. Zbytek Velikonočního pondělí bývá ve znamení pohody a dobrého jídla.

Velikonoce jsou krásné svátky, které si lze užít i bez výčitek z nadměrného hodování. A jak nejlépe na to? Mazanec, tvarohovou štolu nebo velikonočního beránka si dejte nejlépe na snídani třeba s bílou kávou nebo kefírem. Na svačinky bude ideální ovoce s jogurtem nebo pudingem. Na oběd si můžete uvařit polévku z jarní zeleninky a připravit něco rychlého, ať netrávíte celé dopoledne vařením, třeba pečeného lososa. K večeři bude ideální zužitkovat vajíčka například v podobě vajíčkové pomazánky. Tu připravíte jednoduše smícháním 1 polotučného tvarohu, 2 lž. jogurtu, 1 lž. zakysané smetany, nakrájením cibule a česneku na jemno a přidáním 2 vajec. K tomu bude stačit chléb a menší salátek. A rozhodně neopomeňte využít volné dny na procházku nebo třeba první jarní výlet na kole.

Proč jsou rychlé a "zaručené" diety zrádné?  

NIC VÁM NEUNIKNE

Dopřejte si novinky, tipy, recepty a další zajímavé informace z naší kuchyně. Doručíme vám je přímo do vaší emailové schránky. Stačí zadat váš email.

Nemějte obavy, nezahltíme vás. Informační emaily zasíláme průměrně 1x měsíčně a váš email je u nás v naprostém bezpečí.

Rubriky

Top