Pečený pstruh s bramborovo-celerovým pyré
Ingredience (pro dva):
2x čerstvý pstruh á cca 150g, pórek 200g, česnek 4 stroužky, máslo 10g, citrón, čerstvá bazalka, tříbarevný pepř, sůl, sušený tymián, sušené chilli; na pyré: brambory 300g, celer 200g, mléko 0,5dcl, máslo 10g, sůl, bílý pepř mletý.
Postup:
Očištěné a vykuchané pstruhy omyjte a osušte utěrkou. V rozříznuté břišní dutině je pokapejte citrónovou šťávou, osolte, opepřete, posypte sušeným tymiánem a troškou chilli, poté naplňte nakrájeným česnekem, pórkem na kolečka (co se vejde) a vložte tenoučký pláteček másla. Můžete spojit obě strany párátkem. Následně pstruhy osolte, opepřete, okořeňte tymiánem, potřete česnekem a pokapejte citrónem také z vnější strany. Pstruhy vložte do pekáčku vyloženým pečícím papírem, okolo obložte zbylými kolečky pórku. Pokud jste nedali máslo dovnitř, můžete dát tenké plátky nahoru. Posypte čerstvou bazalko, lehce podlijte vodou a vše dejte péct na 180°C a cca 25min.
Na pyré dejte do osolené vroucí vody vařit oloupané a nakrájené brambory (varný typ vhodný na kaši) dohromady s očištěným celerem, nakrájeným na kousky, velikostně podobné jako brambory. Do uvařených brambor s celerem přidejte máslo na zjemnění (nemusí být) a ohřáté mléko, pak rozmixujeme na hladké pyré. Osolte a ochuťte bílým pepřem, který má jemnější chuť i aroma a podtrhne chuť celeru. Pyré má voňavou oříškovou chuť a se pstruhem doslova harmonicky ladí 🙂
Energie: jedna porce (cca 100g čistého masa, 100g pórku a 250g pyré) obsahuje 1722 kJ a poměr živin (B 27% = 27,5g, T 26% = 12g, S 47% = 47g).
Protože se jedná o lehčí oběd, nezapomeňte ho doplnit polévkou, ať nemáte brzy hlad. Vhodná kombinace by mohla být v teplých měsících například s polévkou minestrone nebo svěží hráškovou a v chladnějších dnech třeba s lahodnou dýňovou nebo krémovou čočkovou. Pokud si dáte pstruha na večeři, pak již polévku není třeba přidávat.
Ať si Vaše chuťové pohárky pochutnají 🙂