Svěží hrášková polévka
Ingredience:
600g hrášku (čerstvý nebo mražený), 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 0,75l vývaru (z petržele a celeru – není nutné), máta, petrželka, 100g zakysané 12% smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, krutónky (10g na porci)
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte, v zápětí opečte i nasekaný česnek. Přidejte hrášek a vše promíchejte. Následně zalijte vývarem (případně nahraďte vodou) a vařte cca 10 minut do změknutí hrášku. Přidejte 4-5 lístků máty a rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Ochuťte solí, pepřem. Ozdobte krutónky a petrželkou.
Energie: jedna porce cca 250ml obsahuje 746 kJ a vyvážený poměr živin (B 20% = 8,5g, T 30% = 6g, S 50% = 22g).