Jemná bábovka s tvarohem
Ingredience:
– na těsto: 3 vejce, 150 g třtinového cukru (jemně mletého), 60 ml řepkového oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné mouky, 100 ml mléka, 1 lžička jedlé sody a kakaa
– tvarohová naplň: 500 g měkkého tvarohu, 100-150 ml mléka, 1 žloutek, 4 lžíce medu, trocha šťávy z citrónu a citrónové kůry, 1 vanilkový puding
Postup:
Tvarohovou náplň připravte vyšleháním tvarohu se žloutkem, mlékem, cukrem a pudingovým práškem. Nechejte chvíli odležet. Na těsto vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a nakonec mouky promíchané se sodou příp. práškem do pečiva. Na závěr pak přidejte kakao podle chuti a toho, jak moc tmavou bábovku máte rádi. Formu na bábovku vymažte nejdříve máslem a vysypte hrubou mouko, pak do ní dejte 1/3 těsta, poté lžící přidejte polovinu tvarohové náplně a proložte znovu těstem a pak zopakujte postup: zbylý tvaroh a nakonec poslední vrstvu tvoří opět těsto. Pečte cca 40 minut na 180°C.
Energie: celá bábovka obsahuje 12 800 kJ. Jeden kousek (1/12) obsahuje 1067 kJ a vyvážený poměr živin (B 16% = 10g, T 26% = 7,5g, S 58% = 36g).
Ať Vám chutná 🙂 ale s mírou, jeden kousek pokryje v podstatě potřeby snídaně, pokud jej doplníte ovocem (cca 150g) a 2dcl mléka.