Pečený losos s bramborami ve slupce a zeleninou
Ingredience (na 2 porce) : filety lososa (260g) , malé brambory (450g), mrkev (400g), jarní cibulka (50g), česnek (4 větší stroužky), limetka, olivový olej (10 kapek), sůl, pepř, chilli papričky, bazalka, koření na ryby.
Postup: filety lososa očistěte a následně odsajte ubrouskem přebytečnou vodu. Lehce pokapejte olivovým olejem a šťávou z limetky. Osolte, opepřete, posypejte drcenými chilli papričkami, kořením na ryby a čerstvými nasekanými bylinkami (my jsme použily bazalku, ale vyzkoušet můžete i rozmarýn, čerstvé oregano apod.). Filety nechejte cca hodinu odpočinout, maso natáhne z koření a limetkové šťávy výraznější chuť.
Mezitím si důkladně očistěte brambory ve slupce (o průměru cca 3-4 cm, pokud by byly větší, pekly by se déle a pak by bylo rybí maso příliš vysušené). Rozkrojte je na půl a osolte. Mrkev nakrájejte na špalíčky cca 3 cm (kdo nemá rád zeleninu na skus, může ji předem krátce povařit). Plech vyložte pečícím papírem, na který rozprostřete brambory a špalíčky mrkve – lehce pokapejte olivovým olejem a rukami promíchejte. Nakonec přidejte nakrájenou jarní cibulku. Navrch položte filety lososa, posypejte nakrájeným česnekem, můžete přidat zbytek limetky nakrájené na kolečka a dejte péct do trouby na 190 st (cca 20 min).
Jedna porce obsahuje: 2073 kJ a vyvážený trojpoměr živin (B 18% = 22g B, T 29% = 17g, S 53% = 65g).