Rychlá středomořská pomazánka
Ingredience (na 1 porci): čerstvá bazalka (10g), lučina (15g), polotučný tvaroh (50g), sušená rajčata (15g), černé olivy (25g), kváskový chléb pšeničnožitný (100g), barevný minisalát: paprika červená (50g), paprika zelená (50g), paprika žlutá (50g). Postup: smíchejte lučinu, polotučný tvaroh, nasekanou čerstvou bazalku (pozn. bylinky, ovoce i zeleninu krájejte nejlépe keramickým nožem), nadrobno nakrájená rajčata a olivy, osolte a nechejte chvíli odležet (kdo má rád může přidat i česnek). Pomazánku si namažte na čerstvý kváskový chleba a přidejte malý (ale klidně i větší) barevný salátek z červené, zelené a žluté papriky. Tělu tak dodáte veškeré živiny, které na večeři očekává. Tuk obsažený v pomazánce pomůže využít vitaminy ze salátu, získáte tak pestrou porci karotenoidů, což jsou významné antioxidanty. Energie: celá jedna porce obsahuje 2053 kJ (B 16% = 19g, T 30% = 16g, S 54% = 65g). Tip: Když si upravíte porci dle své energetické potřeby, může být z večeře ideální svačinka, snídaně nebo oběd na cestu.