Minestrone – polévka tisíce chutí
Ingredience (6 porcí): 25 ml olivový olej, 1 větší cibule, 2stroužky česneku, 1 střední brambora (cca100g), 1 velká mrkev (cca 150g), 100g celer (bulva a řapíkatý 1 ku 1), 50g přes noc namočené fazole nebo fazolové lusky,1 menší cuketa (150g), 100g rajčata loupaná ve vlastní šťávě (pokud máte čerstvá, spařte je a oloupejte), 1 lžíce bazalkového pesta (cca 25g), čerstvá bazalka (část přijde nasekat do polévky, část na ozdobu), nastrouhaný parmezán (část do polévky, část ponechte na ozdobu), sůl, pepř, tymián, 40g libovolné těstoviny.
Postup: V hrnci zahřejeme olej, po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přibližně za minutu přidáme nakrájenou zeleninu (brambory, mrkev a celer) a 2 minuty restujeme. Na jak velké kousky a jakého tvaru zeleninu nakrájíte je na Vaší fantazii. V podstatě můžete obměňovat i jednotlivé druhy zeleniny dle sezóny (např. brokolice, kapusta, květák, jarní cibulka). Fantazii se meze nekladou. Polévka Minestrone může mít tisíc podob a každá oblast v Itálii má jinou recepturu. Pevně daným pravidlem je pouze doba, po kterou se mají jednotlivé druhy zeleniny vařit. Jako další přidáme fazole a restujeme další 2 minuty, přidáme cukety a opět 2minuty opékáme. Jako poslední přidáme loupaná rajčata i s protlakem. Zalijeme 1,5l horké vody. Vmícháme pesto i čerstvou nasekanou bazalku a nastrouhaný parmazán. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Polévku dál vaříme ne mírném ohni asi 15-20 minut (dle toho jaká tvrdost zeleniny Vám vyhovuje). Do polévky se mohou dát i těstoviny, ale nemusí tam být, záleží na Vaší chuti. Doporučujeme je však uvařit zvlášť, pro lepší servírování, aby každý dostal stejné množství těstovin do svého talíře :-). Na talíři posypeme Minestrone trochou parmazánu a přidáme snítku bazalky.
Energie: jedna porce (cca 400ml) obsahuje 529kJ (4,2g B, 6,2g T, 18g S)
K Italské polévce Minestrone je vhodné zvolit stylově i druhý chod. Zkuste buď rybu (120g) s přílohou (např. brambory pečené s dýní 150g) nebo pizzu s prosciutem a rukolou (1/2 polovinu 320g pizzy). Druhou variantou je přidat do polévky i maso a k zakousnutí si vzít čerstvé pečivo, takto také docílíte vyváženého obědu.
Buon appetito!