Žitné těstoviny s lososem a zeleninou
Rychlý, jednoduchý a výborný oběd.
Ingredience (pro 1 porci):
- 100g norský losos
- koření: čerstvá bazalka, barevný pepř, mořská sůl
- 80g žitné těstoviny
- malá lžička řepkového oleje (5ml)
- 20g sušená rajčata
- 100g čerstvých cherry rajčátek
- 100g čerstvá cuketa
- 5ks nakrájených černých oliv (15g)
- 25g jarní cibulka
- polévková lžíce bazalkového pesta (15g)
Postup: Filet z lososa osušíme, okořeníme barevným pepřem, hrubozrnnou mořskou solí, čerstvými bylinkami a dáme na pečící papír do rozpálené trouby péct na 180 stupňů (cca 12 min.). Mezitím si uvaříme žitné těstoviny al dente (pozor: vaří se trochu déle než pšeničné). Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem, přidáme trochu oleje (stačí malá lžička). Do pánve vložíme nakrájenou zeleninu – nejprve sušená rajčata (která si 15min předem namočíme ve vodě, aby změkla) a k nim přidáme cuketu, záhy asi za 2 min. přidáme čerstvá cherry rajčátka, černé olivy, a zeleninu ještě chvíli restujeme, na závěr přidáme jarní cibulku, čerstvou bazalku a osolíme mořskou solí. Do orestované směsi vsypeme uvařené žitné těstoviny, přidáme polévkovou lžíci bazalkového pesta a vše znovu jemně promícháme. Nakonec přidáme pečeného lososa, kterého předem nakrájíme/natrháme na menší kousky. Na talíři pak ozdobíme čerstvými bylinkami.
Energie: jedna porce obsahuje 2666 kJ a vyvážený poměr živin (B 19%= 32g, T 29% = 21g, S 51% = 85g).