Salát z quinoy (merlík chilský)
Ingredience na 1 porci: 100g vařená quinoa, 100g brokolice, 100g červená paprika, 50g pórek, 100g cherry rajčátka, 30g sušená rajčátka s česnekem v oleji, 50gsýr feta, čerstvé bylinky (bazalka, trochu koriandru), sůl, pepř.
Postup: Quinou spaříme horkou vodou, aby se odplavily hořké látky. Vodu vylejeme, přidáme novou (1 díl quinoy ku 2-2,5 dílu vody) a dáme vařit, nezapomeňte občas promíchat (kdo bude mít čas, může nechat quinoyu, po spaření, v nové vodě 2-3h namočenou, lehce naklíčí a zvýší se její nutriční hodnota) . Po asi 20ti minutách, odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít ještě 5 minut. Mezi tím, než quinoa vychladne si nakrájíme zeleninu – dle chuti buď podušenou nebo čerstvou brokolici, červenou papriku, pórek, cherry rajčata a bylinky. Vše smícháme s vychlazenou quinoou, podle chuti osolíme, opepříme. Vmícháme sušená rajčátka naložená v oleji s česnekem. Nakonec přidáme nakrájený feta sýr. K salátu si zakousněte 70g pečiva (nejlépe žitno-pšeničný celozrnný chléb).
Ať Vám chutná 🙂
Energie: jedna porce obsahuje 2422 kJ a vyvážený poměr živin (B 18% = 27g ,T 26% = 22g, S 56% = 85g)