Inspirativní, chutné a zdravé recepty

Home
Zajímavosti nejen ze světa racionální výživy
Inspirativní, chutné a zdravé recepty

Boříme mýty, co je ZDRAVÉ je i DOBRÉ, navíc přípravu zvládne každý!

U všech našich zdravých receptů najdete optimální zastoupení všech živin, propočítanou energetickou hodnotu a vhodnou kulinární úpravou.

Ať Vám s námi chutná 🙂

  • Recepty na posílení imunity

    Jak posílit imunitu stravou? Jak se zbavit nachlazení a být rychle fit? Zkuste náš nakopávač imunity a další ověřené domácí recepty. Zatočte s bacily!
    Číst více
  • 9 tipů na letní mlsání pro malé i velké

    V článku 9 pravidel pro letní mlsání s čistým svědomím jsme si řekli, jaká doporučení bychom měli v nejen v létě (ale nejlépe po celý rok dodržovat), abychom se cítili fit a mohli si i dopřát to, co máme rádi. Jaké záludnosti na nás v létě čekají a naopak, co máme preferovat. Dnes už přinášíme […]
    Číst více
  • Pětizrnný kváskový chléb

    Upéct výborný voňavý a křupavý kváskový chléb není zdaleka tak těžké, jak se mnohým zdá. Pokud jste se ještě neodvážili, vyzkoušejte tento ověřený recept. Podaří se vždy a výsledek je skvělý.
    Číst více
  • Chia puding – zdravé mlsání

    Ingredience (na 4 porce): 60g chia semínek, 300ml mléka nebo rostlinného nápoje (my použili rýžový), 4 lžičky javorového sirupu, cca 300-400g lesního ovoce (příp. jakékoli jiné)
    Číst více
  • Jemná bábovka s tvarohem

    Ingredience: – na těsto: 3 vejce, 150 g třtinového cukru (jemně mletého), 60 ml řepkového oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné mouky, 100 ml mléka, 1 lžička jedlé sody a kakaa – tvarohová naplň: 500 g měkkého tvarohu, 100-150 ml mléka, 1 žloutek, 4 lžíce medu, trocha šťávy z citrónu a citrónové kůry, 1 […]
    Číst více
  • Pečený pstruh s bramborovo-celerovým pyré

    Ingredience (pro dva): 2x čerstvý pstruh á cca 150g, pórek 200g, česnek 4 stroužky, máslo 10g, citrón, čerstvá bazalka, tříbarevný pepř, sůl, sušený tymián, sušené chilli; na pyré: brambory 300g, celer 200g, mléko 0,5dcl, máslo 10g, sůl, bílý pepř mletý. Postup: Očištěné a vykuchané pstruhy omyjte a osušte utěrkou. V rozříznuté břišní dutině je pokapejte […]
    Číst více
  • Svěží hrášková polévka

    Ingredience: 600g hrášku (čerstvý nebo mražený), 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 0,75l vývaru (z petržele a celeru – není nutné), máta, petrželka, 100g zakysané 12% smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, krutónky (10g na porci) Postup: Cibuli nakrájejte najemno a orestujte, v zápětí opečte i nasekaný česnek. Přidejte hrášek a vše promíchejte. Následně zalijte […]
    Číst více
  • Letní osvěžující pohár

    Ingredience (na 1 porci): bílý jogurt např. hollandia 180g (=1 kelímek), emco musli s kousky ovoce 60g, ovoce 120g (jahody, borůvky, nektarinka..). Postup: Do vyšší sklenice postupně vrstvíme ovoce (může být i rozmačkané), jogurt, musli a stále opakujeme. Poslední vrstva je bílá, tedy jogurt, posypaný trochou musli a nakrájeným ovocem na ozdobu. Podávejte vychlazené. Tip: ideální […]
    Číst více
  • Svěží barevný salát 

    Ingredience (1 porce): těstoviny 120g (již uvařené), brokolice 100g, rajčata 100g, jarní cibulka, paprika kapie 50g, cizrna 50g, olivový olej extra virgine 5ml, citrónová šťáva, sůl, pepř, bylinky dle chuti, tofu natural 90g (1/2 balení) nebo 50g balkánský sýr. Postup: Těstoviny z tvrdé pšenice (semolinové) uvařte al dente a pak propláchněte studenou vodou. Mezi tím lehce […]
    Číst více
  • Rychlé a výtečné lívance bez přidaného tuku  

    Ingredience (na 8 lívanečků): 40g celozrnné mouky, 1 vejce, půl rozmačkaného banánu 60g, kakao (půl lžičky), 50g bílého jogurtu. Krém: 50g tvaroh polotučný, 30g zakysaná smetana, 15g marmeláda, 100g ovoce (jahody, pomeranč, ananas, borůvky..). Postup: V míse rozmačkejte banán vidličkou, přidejte mouku, kakao, bílý jogurt a vejce. Vše smíchejte v hladké těsto. Rozpalte si pánvičku nebo lívanečník […]
    Číst více
  • Grilovat zdravěji? Jde to!

    Léto klepe na dveře, počasí je stále teplejší a sluníčko zapadá čím dál později. Opět nastává příležitost víkendových posezení s přáteli, která jsou – zvlášť v naší dnešní době – spojena s tak oblíbeným grilováním. I když tento způsob přípravy potravy nepatří zrovna mezi ty nejvhodnější typy úpravy jídla, lze ho za určitých podmínek a […]
    Číst více
  • Krémová polévka z červené čočky

    Velmi lahodná a zároveň výživná polévka. Je obzvláště vhodná pro lidi, kteří nemají luštěniny příliš v oblibě, často jsou to bohužel i děti, které jsou ale obrazem nás dospělých. Buďte jim tedy příkladem a nezapomínejte na tuto důležitou složku naší stravy a nejlépe 2x týdně luštěniny zařazujte do svého jídelníčku. V této podobě Vám čočka učaruje. Navíc […]
    Číst více
  • Svěží rychlá snídaně

    Ingredience: bílý jogurt 150g (př. Klasik Olma nebo Hollandia), musli sypané 40g (s energií +/- 1500kJ/100g), ovoce 150g (např. kiwi, banán, mango, jahody, borůvky, pomeranč), dle Vaší chuti. Postup: do misky dejte bílý jogurtu a sypané musli, na talíř si nakrájejte omyté ovoce. Fantazii se meze nekladou 🙂 Pokud si upravíte velikost porce k Vaší potřebě, […]
    Číst více
  • Tvarohová štola

    Ingredience: 250 g špaldová mouka, 1 lžička jedlé sody, 50 g cukr moučka (nejlépe provoněný vanilkovým luskem), 1 vejce, 50 g hera, 125 g polotučný tvaroh (půl vaničky), 1 lžička zakysané smetany, špetička soli, citrónová kůra, 25 g rozinek a 25 g goji (nebo kandované ovoce), 50g ořechů, trocha rozpuštěného másla na potření a vanilkový […]
    Číst více
  • Rychlá středomořská pomazánka  

    Ingredience (na 1 porci): čerstvá bazalka (10g), lučina (15g), polotučný tvaroh (50g),  sušená rajčata (15g), černé olivy (25g), kváskový chléb pšeničnožitný (100g), barevný minisalát: paprika červená (50g), paprika zelená (50g), paprika žlutá (50g). Postup: smíchejte lučinu, polotučný tvaroh, nasekanou čerstvou bazalku (pozn. bylinky, ovoce i zeleninu krájejte nejlépe keramickým nožem), nadrobno nakrájená rajčata a olivy, osolte […]
    Číst více
  • Pečený losos s bramborami ve slupce a zeleninou

    Ingredience (na 2 porce) : filety lososa (260g) , malé brambory (450g), mrkev (400g), jarní cibulka (50g), česnek (4 větší stroužky), limetka, olivový olej (10 kapek), sůl, pepř, chilli papričky, bazalka, koření na ryby. Postup: filety lososa očistěte a následně odsajte ubrouskem přebytečnou vodu. Lehce pokapejte […]
    Číst více
  • Pomazánka z cizrny

    Konec roku obvykle slavíme společně s dobrými přáteli, obklopeni talířky různých dobrot. Nejčastěji jsou to jednohubky, nebo chlebíčky. Na ty je samozřejmě potřeba nějaká dobrá pomazánka. Vaničky průmyslově vyráběných pomazánek, které můžete koupit v jakémkoliv supermarketu, ale rozhodně nejsou to nejvhodnější. Pokud chcete kvalitní pomazánku, uděláte nejlépe, pokud si vyrobíte vlastní. Jedině tak budete mít jistotu, co […]
    Číst více
  • Tradiční vánoční menu

    Štědrovečerní večeře v podobě bramborového salátu a smaženého kapra patří k českým pevným tradicím. Proto se Vám nesnažíme „vnutit“ jiná, třebaže i vhodnější jídla pro sváteční večeři, ale snažíme se přinést tipy v podání klasické kuchyně, avšak ve zdravější variantě. Svátky si lze užít i bez výčitek a přibrání na hmotnosti, jen stačí vědět, jak na to. Malým pomocníkem mohou […]
    Číst více
  • Lahodná vánočka z celozrnné špaldové mouky

    Ke snídani na Štědrý den neodmyslitelně patří vánočka. Martina Ševčíková pro vás připravila zdravější verzi vánočky dle receptu, který se v jejich rodině dědí z generaci na generaci. Zkuste letos inovaci podle našeho receptu a určitě budete překvapeni, jaká je to dobrota 🙂 Ingredience:  500 g špaldové celozrnné mouky (v klasickém receptu mouka pšeničná polohrubá), 50 g […]
    Číst více
  • Houbovo-špaldový kuba

    Houbový kuba je tradiční staročeský pokrm z hub a krup, který se většinou podává jako polední jídlo na Štědrý den. Jeho chuť je výrazná, dobře zasytí, přitom má nízký obsah tuku, což se hodí „ušetřit“ pro nadcházející bohatou štědrovečerní večeři. Navíc je to jídlo rychlé a levné. Máme pro Vás připravenou méně známou nutričně hodnotnější variantu tohoto pokrmu […]
    Číst více
  • Babiččiny perníčky (v celozrnné úpravě)

    Jsme rády, že se s Vám můžeme podělit o první ze série námi osvědčených vánočních receptů. K tradičnímu vánočnímu cukroví v mnoha rodinách patří právě perníčky. Krásně provoní celý byt, což umocní celou sváteční atmosféru. Navíc přípravu zvládnou i děti, které perníčky moc rády zdobí a jsou na své výtvory patřičně hrdé. Přinášíme Vám rodinný recept Venduly […]
    Číst více
  • Podzimní pomazánka z kořenové zeleniny

    Co netradičního podniknout s kořenovou zeleninou, aby jste si nejen vy, ale i návštěvy, nadcházejících dlouhých večerů, pochutnali? Vyzkoušejte rychlou, přitom zdravou a výbornou pomazánku. I dětem se zavděčíte 😉
    Číst více
  • Podzimní polévka – jak jinak, než dýňová

    Není snad nikdo, komu by dýňová polévka nezachutnala. Její krásná sytá barva potěší oko, jemná a delikátní chuť pak zase chuťové pohárky. Krom jiného má blahodárné účinky na krevní tlak, zažívání a patří k potravinám s nejvýznamnějším protirakovinným účinkem. Navíc je bohatým zdrojem […]
    Číst více
  • Salát z quinoy (merlík chilský)

    Ingredience na 1 porci: 100g vařená quinoa, 100g brokolice, 100g červená paprika, 50g pórek, 100g cherry rajčátka, 30g sušená rajčátka s česnekem v oleji, 50gsýr feta, čerstvé bylinky (bazalka, trochu koriandru), sůl, pepř. Postup: Quinou spaříme horkou vodou, aby se odplavily hořké látky […]
    Číst více
  • Minestrone – polévka tisíce chutí

    Ingredience (6 porcí): 25 ml olivový olej, 1 větší cibule, 2stroužky česneku, 1 střední brambora (cca100g), 1 velká mrkev (cca 150g), 100g celer (bulva a řapíkatý 1 ku 1), 50g přes noc namočené fazole nebo fazolové lusky […]
    Číst více
  • Žitné těstoviny s lososem a zeleninou

    Rychlý, jednoduchý a výborný oběd. Ingredience (pro 1 porci): 100g norský losos 20g koření: čerstvá bazalka, barevný pepř, mořská sůl) 80g žitné těstoviny malá lžička řepkového oleje (5ml) 20g sušená rajčata 100g čerstvých cherry rajčátek 100g čerstvá cuketa […]
    Číst více
  • Letní osvěžující svačinka

    Ingredience (na 4 porce): 500g Hollandia jogurt selský bílý 3,5% tuku 50g Kunín zakysaná smetana 12% tuku 250g čerstvých jahod 3 čajové lžičky třtinové cukru 20g špaldové lupínky máta
    Číst více

NIC VÁM NEUNIKNE

Dopřejte si novinky, tipy, recepty a další zajímavé informace z naší kuchyně. Doručíme vám je přímo do vaší emailové schránky. Stačí zadat váš email.

Nemějte obavy, nezahltíme vás. Informační emaily zasíláme průměrně 1x měsíčně a váš email je u nás v naprostém bezpečí.

Top