Krémová polévka z červené čočky
Velmi lahodná a zároveň výživná polévka. Je obzvláště vhodná pro lidi, kteří nemají luštěniny příliš v oblibě, často jsou to bohužel i děti, které jsou ale obrazem nás dospělých. Buďte jim tedy příkladem a nezapomínejte na tuto důležitou složku naší stravy a nejlépe 2x týdně luštěniny zařazujte do svého jídelníčku. V této podobě Vám čočka učaruje. Navíc se u červené čočky nemusíte bát nadýmání.
Ingredience (na 8-10 porcí): 1 hrnek červené čočky (cca 200g), 2 lžíce řepkového oleje, 1ks cibule, 1 mrkev, 50g pórek, půl petržele, 1 žlutá paprika, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, 1 litr vody , 1 lžička mletého kmínu, půl lžičky kurkumy, půl lžičky mleté papriky, sůl, pepř, zakysaná smetana na ozdobení, bylinky – petrželka na ozdobení, celozrnný toast (8ks, vykrajovátko).
Postup: Cibuli, mrkev, petržel, rajčata, papriku pokrájejte na malé kostičky. Na rozpálenou pánev přidejte olej, na kterém nejprve orestujte cibulku, poté kořenovou zeleninu, nakonec papriku a rajčata. Po chvíli restování přidejte červenou čočku a chvílí opečte. Vše zalijte vodou, přidejte rozetřený česnek, kurkumu, mletou papriku, osolte a jemně opepřete. Vařte do změknutí čočky, cca 20 minut. Poté odeberte 1 naběračku samotné zeleniny z polévky a zbytek rozmixujte ponorným mixérem. Případně ještě dochuťte. Do rozmixované polévky vraťte zpět trochu zeleniny, kterou jste si nechali nerozmixovanou. Jako přílohu použijte vykrájená zvířátka (2ks na porci) z celozrnného toastového chleba, která opečte na sucho na pánvi (nebo v toasteru). Na talíři polévku ozdobte lžičkou zakysané smetany a čerstvými bylinkami.
Energie: 1 porce 250ml obsahuje 902 kJ a vyvážený poměr živin (B 20% = 11g, S 55% = 29g, T 25% = 6g).