Podzimní pomazánka z kořenové zeleniny
Co netradičního podniknout s kořenovou zeleninou, abyste si nejen vy, ale i návštěvy, během nadcházejících dlouhých večerů, pochutnali? Vyzkoušejte rychlou, přitom zdravou a výbornou pomazánku. I dětem se zavděčíte 😉
Ingredience (na 10-12krajíců): 2 mrkve (á 100g), 1 malý celer (100g), 2 vajíčka, 1 Lučina Jogurtina (120g), 1 bílý jogurt (Klasik-Olma 150g), petrželka, citrón, sůl, pepř, sušená bazalka, celozrný žitný chléb Rivercote.
Postup: Syrovou mrkev na jemno nastrouháme, celer nakrájíme na silnější plátky a krátce povaříme – poté také nastrouháme; vejce uvaříme natvrdo a nastrouháme společně s mrkví a celerem. Přidáme kelímek Lučinu Jogurtinu, 1 kelímek bílého jogurtu, osolíme, opepříme, přidáme čerstvou petrželku, sušenou bazalku a nakonec podle chuti dochutíme šťávou z citronu. Nejlépe chutná na žitném chlebu nebo celozrnném pečivu. Můžeme vše ozdobit pažitkou a opraženými slunečnicovými semínky.
Energie: 1 krajíc chleba (55g) s pomazánkou (60g) obsahuje 694 kJ a vyvážený poměr živin (B 14% = 6g, T 27% = 5g, S 59% = 26g).