Podzimní polévka – jak jinak, než dýňová

Home
Recepty
Obědy
Podzimní polévka - jak jinak, než dýňová

Podzimní polévka – jak jinak, než dýňová

Není snad nikdo, komu by dýňová polévka nezachutnala. Její krásná sytá barva potěší oko, jemná a delikátní chuť pak zase chuťové pohárky. Krom jiného má blahodárné účinky na krevní tlak, zažívání a patří k potravinám s nejvýznamnějším protirakovinným účinkem. Navíc je bohatým zdrojem betakarotenu, významného antioxidantu, který se s přibývajícím chladnem a ubývajícím sluníčkem bude hodit v boji proti nachlazení.

Dynova polevka

Ingredience (6 porcí):

+/- 800g dýně Hokkaido (nejlahodnější druh dýní), 2 menší brambory (120g), 4 stroužky česneku, 4 menší šalotky (100g), olivový nebo řepkový olej (15ml) + koření: mletý bílý pepř, sůl, špetka kari, nebo curcumy a muškátového oříšku (jak má kdo rád), zázvor – množství dle chuti (5g), 0,8-1l vody (lze použít i “kostka” – zeleninový vývar, např. Countrylife Bio – z mleté zeleniny a olivového oleje), zakysaná smetana (1lž. na zjemnění hotové polévky/1porce á 10g) a dýňová semínka (3g/porce) nebo nasekané mandle (3g/porce) a dýňový olej (5kapek/porce), celozrnný toast (25g).

Postup:

Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme, jádra s vnitřkem odstraníme (Hokkaido není nutné loupat). Poté dýni nakrájíme na kousky cca 4-5 cm. Oloupeme a rozkrojíme na polovinu brambory.Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme kostky dýní, brambor a přidáme oloupanou šalotku a 2 stroužky česneku vcelku, zbylé 2 stroužky česneku rozmělníme a dýni jimi potřeme. Zlehka zakápneme olejem a dáme do trouby péct na 180°C. Nemusíme rozpékat plně doměkka, jelikož vše budeme ještě vařit, 20minut by mělo stačit. Díky rozpečené dýni s česnekem získá polévka výraznější aroma.Mezitím přivedeme vodu (popř. vývar) k varu, do které pak vsypeme rozpečenou dýni, brambory, šalotku a česnek, přidáme trochu šťávy ze zázvoru (nebo najemno nasekaný zázvor), sůl. Vaříme cca 15 minut. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem, zkontrolujeme požadovanou hustotu (případně přidáme ještě trochu vody).Na závěr okořeníme (pepř, kari, curcuma, mušk.oříšek..) a ještě minutku povaříme.

Dynova polevkaNa talíři ozdobíme polévku opraženými dýňovými semínky a trochou smetany. Když budete chtít změnu můžete polévku posypat pár nasekanými mandlemi a zakápnout dýňovým olejem, což společně vytvoří krásný kontrast na talíři.

Podáváme s opečeným toastem nasucho a nebo ho nakrájený můžeme použít jako krutonky do polévky.

Tip: Přebytky dýně, pokud ji celou nezpracujete, můžete zamrazit. Semínka očistit, usušit a sníst. Při koupi sledujte, jak je dýně těžká, čím těžší tím lépe (obsahuje totiž více dužiny), lehká dýně může být totiž vyschlá.

PS: na polévku můžete použít i klasickou dýni, pokud byste si ji chtěli nechat na Halloweenskou výzdobu, v tomto případě, pak šikmo pod úhlem 45° seřízněte vrchní část dýně, dužinu vydlabejte a cca 800g dužiny použijte na polévku, zbytek můžete využít třeba na dýňový koláč a nebo zpestřete svou přílohu u oběda kombinací pečené brambory a dýně, což navíc krásně vypadá 🙂

Energie: jedna porce (200ml) obsahuje 471 kJ a vyvážený poměr živin (B 13% = 4g , T 30 % = 4 g, S 57 % = 17 g)

 

 

 

Podzimní pomazánka z kořenové zeleniny
Salát z quinoy (merlík chilský)

NIC VÁM NEUNIKNE

Dopřejte si novinky, tipy, recepty a další zajímavé informace z naší kuchyně. Doručíme vám je přímo do vaší emailové schránky. Stačí zadat váš email.

Nemějte obavy, nezahltíme vás. Informační emaily zasíláme průměrně 1x měsíčně a váš email je u nás v naprostém bezpečí (zásady ochrany osobních údajů).

Rubriky

Top