Lahodná vánočka z celozrnné špaldové mouky
Ke snídani na Štědrý den neodmyslitelně patří vánočka. Martina Ševčíková pro vás připravila zdravější verzi vánočky dle receptu, který se v jejich rodině dědí z generaci na generaci. Zkuste letos inovaci podle našeho receptu a určitě budete překvapeni, jaká je to dobrota 🙂
Ingredience: 500 g špaldové celozrnné mouky (v klasickém receptu mouka pšeničná polohrubá), 50 g droždí (ale vykyne i z jedné kostky – 42 g), 250 ml polotučného mléka, 100 g másla, 100 g cukru, 3 žloutky, 50 g nasekaných mandlí, 30 g rozinek , špetka soli.
Postup: Do většího hrnku odlijte část připraveného mléka a ohřejte. Do teplého, ne horkého mléka (lze v něm udržet prst) nadrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Hrnek dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Mezitím si prosejte mouku. Do ní přidejte cukr, povolené máslo, špetku soli a žloutky. Až je kvásek pěkně nakynutý, tak jej vlijte do směsi s moukou a začněte hníst. Ti z vás, kteří by u pečení vánočky chtěli spálit i nějaké kalorie, mohou hníst těsto ručně tak, jak to dělaly naše babičky. Ale upozorňujeme, že je to pořádná dřina a za 20minut hnětení se pěkně zapotíte 🙂 Že je těsto hotové poznáte tak, že se samo snadno odlepuje od mísy. Nakonec přisypte rozinky a mandle a zapracujte do těsta. Těsto nechte pod utěrkou kynout (cca 2-3h), dokud dvakrát nezvětší svůj objem. Pak si vykynuté těsto rozdělte na 9 částí – 4 x větší, 3 x střední, 2 x menší. Z nich upleťte vánočku. Pokud nevíte jak na techniku pletení, podívejte ve videu: https://www.youtube.com/watch?v=ecVZYsIlIj0. Tip: do vánočky můžete zapíchat špejle, aby vánočka držela hezky tvar. Upletenou vánočku nechte na plechu znovu vykynout (cca 30min) a pak potřete rozšlehaným vejcem a dle chuti posypte zbylými mandlemi. Vánočku dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 20 minut. Pak uberte teplotu na 160 °C a pečte ještě cca 20 – 30 minut. Pokud by vánočka během pečení začala rychle tmavnout, tak ji přikryjte alobalem.
Samozřejmě, pokud se vám nechte do plně špaldové verze, můžete mouky zkombinovat v libovolném poměru, akorát přijdete o spoustu hodnotných živin navíc, které špalda přináší oproti klasické pšenici.
Návrh na sváteční snídani:
Vánočka 60 g, jogurt bílý do 3,5 % tuku, ovoce 80 g.
Energie: jedna porce obsahuje 1588 kJ, (poměr živin B 16 % = 15 g, T 31 % = 14 g, S 53 % = 49 g)