Houbovo-špaldový kuba

Home
Recepty
Obědy
Houbovo-špaldový kuba

Houbovo-špaldový kuba

Houbový kuba je tradiční staročeský pokrm z hub a krup, který se většinou podává jako polední jídlo na Štědrý den. Jeho chuť je výrazná, dobře zasytí, přitom má nízký obsah tuku, což se hodí „ušetřit“ pro nadcházející bohatou štědrovečerní večeři. Navíc je to jídlo rychlé a levné.

houbovo špaldový kuba nutrifitMáme pro Vás připravenou méně známou nutričně hodnotnější variantu tohoto pokrmu od Silvie Slívové z našeho týmu. Místo ječných krup můžete použít špaldové kroupy, které mají vyšší obsah bílkovin. Ve špaldě najdete také kvalitní tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, hodnotné sacharidy, minerální látky (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B.

Připomeňte si tradice našich prarodičů v inovované verzi a zpříjemněte si (nejen) vánoční svátky 😉

Ingredience (6 porcí): špaldové kroupy (500g), sušené houby (2 hrsti), řepkový olej (5 lžic), cibule (2 ks), mrkev (2 ks), kostka zeleninového bujónu (např. Würzl), česnek (4 stroužky,) čerstvá petrželová nať (1 hrst), sušená majoránka (2 lžičky), drcený kmín (špetka-dle chuti),  sůl (1 lžička), cherry rajčata na ozdobení-dle libosti.

houbovo špaldový kuba nutrifit

Postup: Večer před vařením propláchněte špaldové kroupy a zalijte je vodou. Sušené houby pokrájejte na menší kousky a dejte do vody tak, aby byly ponořené. Špaldu i houby nechejte přes noc máčet. Druhý den uvařte špaldu do měkka, cca 40min. Rozehřejte pánev, následně přilijte olej a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte mrkev nakrájenou na kostičky. Zhruba za minutu pak přidejte houby i s výluhem, zeleninový bujón a povařte asi 5minut. Přidejte špaldu, prolisovaný česnek, sůl, koření a bylinky. Vše důkladně v pánvi promíchejte a vložte do vymazané zapékací mísy (nebo použijte silikonovou formu, kterou není třeba vymazávat). Pečte dozlatova na 170°C (cca 25minut).

Energie: jedna porce obsahuje 1725 kJ (poměr živin B 15%= 15g, T  22% = 10g, S 63 % = 60g).

 

Lahodná vánočka z celozrnné špaldové mouky
Babiččiny perníčky (v celozrnné úpravě)

NIC VÁM NEUNIKNE

Dopřejte si novinky, tipy, recepty a další zajímavé informace z naší kuchyně. Doručíme vám je přímo do vaší emailové schránky. Stačí zadat váš email.

Nemějte obavy, nezahltíme vás. Informační emaily zasíláme průměrně 1x měsíčně a váš email je u nás v naprostém bezpečí (zásady ochrany osobních údajů).

Rubriky

Top